14 червня у всьому світі відзначають День донора крові. Зазвичай він передбачає обширну інформаційну кампанію та заклик до дії, але цьогоріч вторгнення Росії на територію України суттєво змістило акцент. Багато чоловіків приєдналися до складу Сил оборони, через що не можуть здавати кров, хоча саме вони роками були регулярними донорами та закривали потребу у крові. Зараз вони захищають країну від ворога.
Під час воєнних дій, відколи історія пам’ятає кровопролитні війни, донорська кров була ледь не єдиним способом врятувати бійця, який зазнав поранення з масивною крововтратою у наслідку.
В реаліях сьогоднішньої війни, де ворог переважає у силі та техніці, ми, українці в тилу, повинні робити все від нас залежне, аби зберегти життя кожному бійцю. Крім того, варто не забувати й про цивільних, які стають жертвами ракетних та артилерійських ударів – їм необхідна донорська кров.
Донорство – благородна і почесна місія, яка дозволяє зберегти життя хворим на важкі хронічні захворювання і потерпілим від опіків, аварій та катастроф. Донорство символізує безкорисну ідею допомоги іншим людям.
Окрім морального задоволення від усвідомлення того, що ти врятував чиєсь життя, здача крові приносить і фізичну користь нашому організму.
Ця процедура тренує організм, посилаючи сигнал до самооновлення. Стимуляція кровотворення приводить до поліпшення емоційного стану людини. Регулярна здача крові – це профілактика захворювань серцево-судинної системи і хвороб накопичення шкідливих речовин – атеросклерозу, подагри, порушень функції печінки.
Донор має більше шансів на виживання при нещасному випадку, оскільки вже адаптований до крововтрати.
Якщо дотримуватись рекомендацій лікаря, то донорство Вам не нашкодить і стане порятунком для багатьох людей.
Що треба зробити:
За три дні до донації відмовитися від прийому анальгетиків і аспірину, а також ліків, що їх містять (ці речовини погіршують зсідання крові). Не вживати алкоголь за 48 годин до здавання крові. Виключити із раціону жирну, смажену, копчену, молочну їжу та соління.
Обов’язково відпочити та поснідати (солодкий чай, дієтичне печиво, каша на воді). Не курити за годину до здавання крові. Не приходити здавати кров, якщо відчувається нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість).
Під час огляду лікарем перед донацією відверто відповісти на запитання і не приховувати інформацію про вживання ліків, алкоголю, наркотичних речовин і перенесені захворювання.
За день до здачі крові НЕ можна вживати:
- жирну, смажену та гостру їжу,
- копчені та молочні продукти,
- яйця,
- масло.
У день здачі крові вранці потрібно повністю виключити:
- всі молочні продукти,
- яйця,
- банани, горішки, соєве молоко, цитрусові,
- м’ясні продукти (ковбаса, сосиски).
Навіть найменший шматочок сиру, кава з молоком або вершками, бутерброд з 5 грамами вершкового масло, знежирений йогурт, банан або одне яйце вплинуть на аналіз крові.
Вранці доречно снідати кашею на воді, чаєм з печивом, крупами, стравами з овочів.
Скільки беруть крові
Стандартні гемакони розраховані на 450 мл та додаткові 25 мл для аналізів. Якщо у донора мінімальна вага (50 кг), тоді лікарі рекомендують здавати 350 мл (+25 на аналізи).
Також можна здавати кров тим, хто не знає свою групу. У центрі крові під час попереднього аналізу буде здійснена вся ідентифікація крові, у т.ч. і група.
Необхідно пам’ятати, що:
- Для всіх маніпуляцій на Станціях переливання крові використовуються тільки одноразові медичні вироби.
- Стандартний об’єм заготовленої крові (максимально допустима доза) – 450 мл, без урахування крові, узятої для аналізів (до 40 мл).
- Стандартний об’єм заготовленої плазми (максимально допустима доза) – 600 мл, без урахування крові, узятої для аналізів 9до 40 мл).
- Чоловік може здавати кров не більше 5 разів на рік, жінка – не більше 4, після чого інтервал до наступної процедури складає 3 місяці.
Про автора